Startside ] Danmark ] Norge ] Sverige ] Finland ] Grønland ] Island ] Færøerne ] litteratur ] Om os ] Links ]

Får og uld

Får lever overalt på jorden uanset klimaet. Mennesket har holdt får i mere end 5000 år, naturligvis fordi vi har brug for skindet, mælken, kødet og ulden mere eller mindre.

Ulden har i årtier været trængt af kunstfibre og kødet er en vigtig årsag til, der holdes får nu.

Men tag ikke fejl. Ulden er den bedste beskyttelse mod kulde. Fårehyrderne tilbage i tiden brugte ulden til beklædning og til at sove under i primitive hytter. De kunne klare sig udendørs året rundt på grund af uldens fantastiske egenskaber som isoleringsmateriale.

Nu har vi andre varmekilder, men vi har stadig brug for ulden til beklædning ude og inde, til plaider, puder og sengetøj i boligen.

Hjelholts får
Husstøvmider og skimmelsvamp kan ikke leve i sengetøj af uld med lanolinindhold, derfor anbefales det til allergikere. Uldent sengetøj holder kroppen varm og tør, og sæben er et godt middel mod bakterier. Hvilken sæbe? Den sæbe der dannes af uldens lanolinindhold og lud. Luden dannes på grundlag af kaliumsalt i sved og fugtighed fra et menneske. Tilbage

Fårene i Island og Færøerne

Får og uld har været øerne i Nordatlantens kendetegn. I midten af 1990` var der dobbelt så mange får i Island som mennesker.

"Færøernes uld var landets guld". Samtidig hører lammekødet fra disse egne til verdens bedste og reneste. Fårene tilbringer hele sommeren oppe i højlandet, hvor de spiser urter og græs, og særligt det islandske kød får en helt fantastisk smag. Når fårene hentes ned om efteråret bringes de i en rund indhegning og sorteres derfra til den enkelte landmand.


Færøske får
I dag håndstrikkes der i stor stil i Island. En islandsk strikkeklub blev stiftet i 1977 af kvinder, der ville supplere indkomsten ved salg af hjemmestrikkede trøjer. I dag består klubben af 200 strikkere, der mødes og udveksler opskrifter. Selja.dk forhandler deres produkter. Tilbage

Grønlandske får

I det sydgrønlandske landskab græsser fårene som for 100 år siden blev importeret fra Færøerne og Island. Fåreholdere i det sydgrønlandske område har primært solgt fåre- og lammekødet på hjemmemarkedet uden at gøre meget ud af ulden. Det er slut nu, hvor det er lykkedes at stable en kommerciel udnyttelse af ulden på benene. Der er vævet plaider af ulden i samarbejde med et spinderi i Danmark. Det første parti har været meget begrænset og så vidt jeg ved, er alle plaiderne solgt i Grønland. Tilbage

STRIKKET OG FILTET NISSEHUE

Tips Hjelholts Hyrdegarn
helulden kvalitet til pinde nummer 5-7

sund og glad dk
Gratis til alle børn og voksne

 

Tilbage til: Startside ] Op ] Danmark ] Norge ] Sverige ] Finland ] Island ] Færøerne ] litteratur ] Om os ] Links ]
Copyright © superstrik.dk