Startside ] Danmark ] Norge ] Sverige ] Finland ] Grønland ] Island ] Færøerne ] litteratur ] Om os ] Links ]
 

Moskusokser og uld

For nogle år siden blev okser fra det nordøstlige Grønland hentet til Zoologisk have i København  for at blive genudsat ved Kangerlussuaq. Flokken på 27 okser har haft fred til at formere sig til de 10.000 eller flere, der er i dag. Moskusokserne lever sammen i store flokke bestående af en han som er føretyr, hunner og unger/kalve af forskellig alder. De flygter ikke hvis de angribes af andre dyr, men stiller sig tæt sammen med front mod angriberen. Kalvene og de yngste dyr står i midten omgivet af de voksne. 

Hold en afstand på mindst 50 m 

Læg mærke til det kuperede terræn. Moskusokser fra Kangerlussuaq.

Man skal være temmelig vågen i højfjeldet ved Kangerlussuaq. Moskusoksens tilsyneladende korte ben er meget lange og den kan komme op i temmelig høj fart. Skulle det ske at dyrene viser tegn på at ville forsvare sig, skal man bevæge sig roligt ned ad fjeldsiden. Moskusoksen har kortere forben end bagben og er derfor hurtigst når den bevæger sig opad.

De grønlandske fangere nedlægger de unge tyre på grund af deres dejlige kød, jægerne vil have en gammel tyr helst med en sammengroet base og de strikke- og uldinteresserede får ulden fra oksens pels. En voksen moskusokse lægger mere end 1 kg uld i totter i landskabet om året. Af den uld fremstilles noget af verdens bedste blødeste garn.

Moskusoksens uld

Moskusoksens pels består af dækhår og en ulden underpels. Dækhårene er med til at holde vandet ude fra dyrets krop, underpelsen beskytter mod selv den værste polarkulde ned til minus 40 grader. Uldhårene har en speciel struktur, som gør ulden meget let og dermed velegnet til beklædning som ikke skal veje for meget. Ulden er også meget eftertragtet til fremstilling af sengetøj. De særlige egenskaber, som både varmende og svedtransporterende kommer til sin ret her.

MoskusUldens ry som let og blød er med til at gøre den meget eftertragtet, men vanskelig at skaffe. Der findes farme i Alaska og Canada, men moskusokserne er store vilde dyr som ikke er lette at håndtere; de har ikke forandret sig siden de levede side om side med mammutterne. [strik.gl]

Foto af moskusokserne ved Kangerlussuaq er venligt stillet til rådighed af greenland.com
 

Tips   Hjelholts Hyrdegarn  
en helulden kvalitet til pinde 4-5 

sund og glad dk
Gratis til alle børn og voksne

 

Tilbage til: Startside ] Op ] Danmark ] Norge ] Sverige ] Finland ] Island ] Færøerne ] litteratur ] Om os ] Links ]
Copyright © superstrik.dk